Tre nye betongfaglærlinger

Tre nye betongfaglærlinger - Aktuelt - Total Betong AS
Trives som betongfaglærlinger. Fra venstre: Torvald, Henrik og Jonas,

Total Betong tar en aktiv rolle når det gjelder rekruttering til betongfaget. Vi samarbeider med Byggopp Rogaland, og vi sørger for at alle elever i bygg- og anleggsfaget her i Sør-Rogaland vet hvem vi er. Vi er synlige med stand på videregående skoler, og er opptatt av å løfte fram faget og bransjen for elevene.

I 2018 har vi fått tre nye lærlinger i betongfaget. Jonas Øglend (Sandnes), Torvald Mauland (Bryne) og Henrik Gundersen Lunde (Sandnes) er allerede godt i gang med sitt første år i lære. To er fylt 18 år, sistemann fyller før årsskiftet.

Vi møter de tre lærlingene sammen med avdelingsleder Geir Åge Liland på prosjekt Iglemyr svømmehall i Sandnes. Her er Total Betong i full gang med armering og forskaling.

God stemning på byggeplassen når avdelingsleder Geir Åge Liland følger opp lærlingene.

Stødige blikk. Faste håndtrykk. Alle takker ja til kaffe. Tonen er lett, de spøker med sjefen. Noen minutter med drøs rundt laust og fast. Engasjementet og stoltheten rundt jobben er til å ta og føle på. Hvorfor valgte de betongfaget?

– Jeg hadde egentlig tenkt meg å satse på tømrerfaget, men fant ut at jeg likte forskaling- og betongarbeider bedre. Betong er et fag der jeg får bruke kroppen, sier 17-åringen (snart 18!)  som trener styrkeløft på fritiden.  Han ble først kjent med yrket via en sommerjobb, og har fått oppmuntring hjemmefra når det gjelder valg av yrke.

– I forbindelse med en sommerjobb fikk jeg prøve meg litt i betongfaget. Det var spennende og ga mersmak! Dermed var valget gjort, sier Torvald, og fremhever det positive med å være lærling: – Det er gildt med læreplass. Kjekt å jobbe praktisk og få ting gjort – og så får vi lønn under utdannelse. Det er bra!

– Jeg var åpen for flere retninger i byggfaget, men det jeg likte best var forskaling. Her er det action og fart. Det skjer noe, og vi ser raskt resultatet av arbeidet vårt. Det passer meg, sier Jonas, som også trener styrkeløft og liker å kjenne at han må ta i.

Tiden flyr
Etter en måned som lærlinger i Total Betong er de kommet godt inn i den nye døgnrytmen. Arbeidsdagen begynner kl. 06.30, og det kjentes tidlig ut i starten. Men nå ser de både fordelen med å komme på jobb før morgenrushet, og ikke minst det å komme tidlig hjem: -Tiden flyr, sier de. –Dagene er spennende, arbeidet er variert. De stortrives i miljøet; – Fine folk her! Vi blir tatt godt vare på. Er det noe vi lurer på, er det alltid noen å spørre om hjelp.

Krav? Fint det!
Guttene var kanskje litt spente på hvordan de skulle takle tidlig oppstart og lange dager i forhold til skoledagene. Det har gått helt fint. De gleder seg til hver dag. At de ikke er tilgjengelige på mobilen i arbeidstiden er problemfritt.

De tar RUH personlig og på alvor, og har stor bevissthet rundt sikkerhet og HMS.

Nå gleder de seg til ”støypen” på prosjektet. Tett oppunder 1.000 kubikk betong skal snart fylles i forskalingen. Et imponerende volum, og det blir et høydepunkt å få være med på det, er guttene enige om.

Nordsjøritt og julebord
Nye, kule sykkelklær med Total Betong-profil er et insentiv til å trene sykkel og delta med kollegaene i neste års Nordsjøritt. Et mulig julebord er også noe å se fram til. Men viktigst av alt er den nye hverdagen. Og framtiden.

De ser for seg både kveldsskole og kursing. Kanskje med tiden starte egen virksomhet. Men viktigst nå er å få fagbrevet.

Aktuelt - Total Betong AS
Lærlingene tar RUH personlig og på alvor, og har stor bevissthet rundt sikkerhet og HMS.

Ta ansvar for betongfaget
Avdelingsleder for betong, Geir Åge Liland, brenner for betongfaget: -Det er et av verdens eldste byggematerialer. Samtidig er betong det mest brukte byggematerialet i vår tid, og vil nok være det i lang tid framover. Derfor må vi ta ansvar for rekruttering til faget. Vi må holde yrket varmt. Det gjør vi ved å framsnakke faget.

-Vi har ambisjoner for Total Betong, og ønsker å sikre oss de beste medarbeiderne. Da må vi være synlige på skoler og yrkesmesser, slik at vi blir et førstevalg når elevene skal ut i arbeidslivet, sier Liland, som roser lærlingene: – De er engasjerte og står på. Det liker vi!