Børge Andreassen utenfor SalMars nye anlegg. Foto: Totalbetong

Eksklusivt besøk hos SalMar: Totalbetong fikk omvisning på Tjuin-anlegget

TEKSET 2025, landets største konferanse for settefisk og postsmolt, samlet 420 deltakere fra oppdrettsselskaper, teknologileverandører, forskningsmiljøer og forvaltning i Trondheim. Totalbetong var til stede for faglig påfyll og nettverksbygging, og fikk i samme slengen et eksklusivt besøk på SalMar på Tjuin.

Vi jobber i hele Norge. Ta kontakt for å starte et prosjekt.
post@totalbetong.noFinn kontaktperson

Forretningsutvikler Jan Arvid Johansen og rådgiver for landbasert akvakultur Børge Andreassen fikk en eksklusiv omvisning av prosjektleder Karl Christian Aag, en av de mest erfarne innen settefiskproduksjon i Norge i over 40 år.

Les mer: Totalbetong har bygget settefiskanlegget Follafoss for SalMar. 

TEKSET 2025 samlet 420 deltakere i Trondheim. Foto: Totalbetong

– Det var utrolig interessant å se hvordan de har bygget opp anlegget på Tjuin. Dette er et av verdens største og mest avanserte settefiskanlegg, og det er tydelig at det ligger mye fremtidsrettet tenkning bak løsningene deres, forteller Børge Andreassen.

Smoltanlegget, som strekker seg over 18.000 kvadratmeter, har en årlig kapasitet på rundt 20 millioner smolt. Totalt har det blitt investert 2,5 milliarder kroner på industriområdet Tjuin, noe som skaper store ringvirkninger. Karl Christian Aag, som også var en av foredragsholderne på TEKSET 2025, har vært sentral i utviklingen av SalMars settefiskanlegg. Hans innlegg på TEKSET handlet om settefiskproduksjon i nasjonal laksefjord og løsninger på strenge utslippskrav.

– Karl Christian er en av de mest erfarne i bransjen, og hans innsikt i hva som skal til for å lykkes med store settefiskanlegg er verdifull. Å få en grundig omvisning og høre direkte fra ham hvordan de har løst utfordringer på Tjuin var svært nyttig, sier Jan Arvid Johansen.

Kunstig intelligens i alle deler av driften

Et viktig tema både på årets TEKSET-konferanse og under besøket hos SalMar, var hvordan teknologien i landbaserte anlegg utvikler seg. Kunstig intelligens, automatisering og digital styring spiller en stadig større rolle. For Totalbetong betyr denne utviklingen at det er viktigere enn noen gang å være involvert fra starten av i planleggingen av nye anlegg.

Les også: Skal du bygge et landbasert oppdrettsanlegg, er tidlig planlegging nøkkelen til suksess

– Vi ser at kunstig intelligens ikke lenger bare handler om fiskehelse. Det implementeres i alle deer av driften i et landbasert fiskeoppdrett, og de som ikke tar høyde for dette i planleggingsfasen, risikerer å stå igjen med et utdatert anlegg før det er ferdigstilt. Sammen med vår nye prosjekteringsplattform, vil vi kunne gi operatørene en full oversikt på byggeprosess og produksjon på et nettbrett, forklarer Jan Arvid Johansen.

– AI brukes i alt fra overvåking av vannkvalitet og fôringssystemer til automatisert alarmhåndtering. Det gir oppdretterne helt nye muligheter til å forutse problemer før de oppstår og ta grep i forkant. Dette er avgjørende for å opprettholde optimal drift i store landbaserte oppdrettsanlegg, forklarer Børge Andreassen.

Karl Christian Aag i SalMar tok i mot Jan Arvid Johansen og Børge Andreassen på det nye anlegget på Tjuin. Foto: Totalbetong

Prognoser for fremtidens smoltproduksjon

Under TEKSET ble det presentert viktige prognoser for fremtiden innen smoltproduksjon, både for landbaserte og sjøbaserte anlegg. Nina Santi, daglig leder i INAQ, holdt et innlegg som Børge Andreassen og Jan Arvid Johansen trekker frem som spesielt viktig. Vekstprognosene for næringen er positiv, men at det krever nye investeringer og en mer effektiv produksjonsstruktur.

- Vi ser at mange aktører ønsker å utvide og flere vi snakket med går med tanker om å bygge et landbasert fiskeoppdrett. Det er tydelig at bransjen er inne i en vekstfase, og at de som er tidlig ute med gode landbaserte løsninger vil ha et konkurransefortrinn fremover, legger Johansen til.

Totalbetong ser fremover

For Totalbetong var TEKSET 2025 en viktig arena for å møte både eksisterende og nye kunder.

- Vi hadde gode samtaler med både samarbeidspartnere og potensielle kunder. Det var flere som tok kontakt med oss, noe vi setter stor pris på. Vi ser frem til å følge opp disse dialogene i tiden fremover, sier Jan Arvid Johansen.

Med besøket på SalMar og innsiktene fra TEKSET 2025 tar Totalbetong med seg ny kunnskap inn i videre prosjekter.

- Vi takker arrangørene av TEKSET for et solid faglig program og ser frem til den videre utviklingen av landbaserte oppdrettsanlegg, avslutter Børge Andreassen

Flere artikler

Se alle artikler