Betongarbeidene i gang på matfiskanlegget til Arctic Seafarm på Nesna

Startskuddet gikk 22. januar og markerer en milepæl for prosjektet, som bygges for å håndtere hele livsløpet til matfisk og levere bærekraftig matproduksjon.

– Dette er et lærerikt og komplekst prosjekt, sier Eirik Sviggum, prosjektleder i Totalbetong.

– Vi har en stram tidsplan og bygger et anlegg hvor fisken settes inn før prosjektet er ferdigstilt. Det gir oss enda mer verdifull erfaring og stiller høye krav til presisjon og samarbeid.

Fasiliteter til 140 personer


For å håndtere den store arbeidsstyrken og sikre fremdriften, etablerer Totalbetong en brakkeleir med kapasitet til 140 personer. Arbeidet innebærer krevende logistikk og tilpasning til lokale forhold.

– Det er utfordrende terreng og værforhold her på Nesna, og det må blant annet tas hensyn til gyteperioder for torsk, forklarer Sviggum. – Samarbeidet med partnere som Eyvi og Johs J. Syltern er derfor avgjørende for å holde prosjektet på rett kurs.

Ifølge Carsten Rimer, CAO i Arctic Seafarm, utvikler prosjektet seg også i tråd med forventningene. – Vi er veldig fornøyde med samarbeidet med våre tre entreprenører. Totalbetong har nå hovedansvaret på tomten etter at Johs J. Syltern har jobbet alene i den innledende fasen. Prosjektet går etter planen, og vi har stor tiltro til at dette vil fortsette fremover, sier han.

Kort byggetid, høye krav


Alle kritiske systemer, som vannhåndtering og støttesystemer, må være på plass før fisken kan settes inn.

– Vi skal bygge et anlegg til flere milliarder kroner på kort tid, noe som krever både nøye planlegging og effektiv gjennomføring, sier Sviggum. – Når anlegget står ferdig, vil det kunne produsere fisk fra smolt til slakt på en bærekraftig måte.

Solceller og energigjenvinning i fokus


Arctic Seafarm har et sterkt fokus på bærekraft i utviklingen av matfiskanlegget på Nesna. Planene inkluderer blant annet installasjon av solceller for å redusere klimafotavtrykket, samt bruk av lavtrykksturbiner på utløpet av anlegget. Lavtrykksturbiner er en innovativ løsning som gjenvinner opptil 50 % av energien brukt til å pumpe vann inn i anlegget, noe som bidrar til både energieffektivitet og bærekraftig drift.

– Dette matfiskanlegget er en viktig del av fremtidens bærekraftige matproduksjon, konkluderer Sviggum. – Det er utrolig lærerikt å være med på å utvikle et anlegg som legger til rette for effektiv drift og høy produksjonskvalitet.

Prosjektleder i Totalbetong, Eirik Bergum Sviggum. Foto: Totalbetong

Flere artikler

Se alle artikler